Alliberat a Collbató un empresari segrestat a Portugal

La investigació dels Mossos d’Esquadra de la DIC, conjuntament amb la Policia Nacional i la Policia Judiciària de Portugal, ha estat coordinada per Europol i s’ha activat el procediment d’EUROJUST

Els Mossos d’Esquadra de la DIC de la Regió Policial Metropolitana Sud, conjuntament amb agents de la Policia Nacional i la Policia Judiciària portuguesa, han detingut nou persones, en el marc d’una investigació coordinada per Europol. Cinc dels detinguts es van fer a Torremolinos (Màlaga) el dia 12 de desembre, i els altres 4 a Alacant, Sucina (Múrcia) i Màlaga el dia 13 de desembre. Sis estan relacionats presumptament amb un segrest d’un empresari de 82 anys a Almancil (Portugal) i una temptativa de segrest d’una dona a Setúbal (Portugal).

Captura de pantalla 2023 12 28 a las 11.58.15

Se’ls atribueixen els delictes de segrest, robatori amb violència i pertinença a grup criminal. La investigació, que es va iniciar el passat 24 d’agost amb el primer segrest, ha estat coordinada per Europol i hi ha participat la policia portuguesa atès que els fets investigats van tenir lloc a les localitats lusitanes d’Almancil i Setúbal.

El passat 13 de desembre va tenir lloc la fase d’explotació de la investigació. Agents de la DIC es van desplaçar a les localitats on vivien els investigats a la Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia, per realitzar conjuntament amb la Policia Nacional les entrades i escorcolls als seus domicilis. Els investigadors van intervenir una arma de foc real i dues armes de foc simulades, aparells de telefonia, documentació bancària, brides i roba que presumptament duien els investigats durant el segrest. També agendes amb dades bancàries, i una impressora especialitzada que els permetia crear documents amb dades falsificades com targetes bancàries o llicències de conducció, amb alta definició.

af49628b 11f0 41bc 9bc6 e98acb920a62 alta libre aspect ratio default 0

El dia 14 de desembre es va dur a terme una altra entrada i escorcoll a Marbella, al domicili d’una de les persones investigades. Dos dies després es van fer accions d'investigació a Lisboa, on la Policia Judiciària va identificar altres sospitosos presumptament implicats en aquesta xarxa criminal.

Un home apareix emmordassat a un arbre a Collbató

El passat 24 d'agost, un empresari portuguès va ser interceptat violentament quan arribava a una propietat immobiliària que tenia en venda i havia de mostrar a uns possibles compradors, a la zona d'Almancil (Portugal). La víctima va ser abordada per diversos homes que van accedir al seu vehicle, el van colpejar, amenaçar amb armes de foc i lligar.

Els assaltants es van desplaçar amb el vehicle de la víctima 1.200 kilòmetres, en un trajecte que va durar unes 20 hores aproximadament. Primer per diferents punts de Portugal, per després travessar la frontera espanyola fins arribar a la localitat de Collbató, on el van deixar abandonat en una zona boscosa lligant-lo a un arbre.

Un veí va localitzar la víctima mentre circulava per la carretera i va alertar la Policia Local de Collbató. Els agents van activar el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que va traslladar l’home a un centre sanitari per comprovar el seu estat de salut, ja que presentava diverses lesions pel cos i es trobava desorientat.

Captura de pantalla 2023 12 28 a las 12.19.17

Mentre el tenien retingut, els segrestadors, mitjançant violència i amenaçant-lo a punta de pistola van obtenir les claus bancàries de la víctima i van realitzar nombroses transferències bancàries des del seu compte corrent a altres comptes dels segrestadors a entitats bancàries ubicades a França i a Lituània. El perjudici econòmic causat a la víctima superava els 100.000 euros, tot i que havien intentat defraudar més quantitats, ja que no va ser possible completar les elevades transferències que pretenien materialitzar.

A banda, els segrestadors també van sostreure les targetes bancàries de la víctima i el codi pin, amb les quals varen efectuar reintegraments en caixers automàtics i compres d'aparells electrònics a establiments comercials del centre de Barcelona.

Paral·lelament, a Portugal, el fill de la víctima va alertar les autoritats policials de la desaparició inquietant del seu pare.El contacte amb la policia portuguesa es va iniciar quan la víctima va explicar que l’havien segrestat a Portugal. Per aquest motiu els investigadors van començar a intercanviar informació a través d’EUROPOL.

Segrest frustrat i detenció in fraganti a Torremolinos

A partir de la denúncia i amb la localització de la víctima, es va iniciar una investigació conjunta dels Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional, coordinada per EUROPOL i amb la participació de la Policia Judiciària portuguesa. Les gestions d’investigació van permetre aconseguir la identificació i localització dels investigats que residien a l’estat espanyol.

Els investigadors, un dia abans de fer les detencions, van constatar que els principals investigats havien marxat de manera inesperada a Portugal. Gràcies a la coordinació amb la policia portuguesa, l’equip conjunt d’investigadors va saber que el motiu del desplaçament a aquest país era dur a terme un altre segrest a la localitat de Setúbal.

A les 19.20 hores del dia 11 de desembre una empresària portuguesa va estacionar el vehicle davant de casa sevaa Setúbal. Sense arribar a accedir al domicili, es va recordar que havia de fer una altra gestió i va tornar enrere. En aquell moment va aparèixer un altre cotxe amb tres persones que es va creuar davant del de la víctima i li van impedir que pogués fugir.

policia registro europol mossos policia portugal 3 1024x508

Dues de les persones van sortir i van amenaçar l’empresària amb una presumpta arma de foc, van agafar-la i van intentar fer-la entrar per la força al seient posterior del vehicle. Alertat pels crits, la seva parella va sortir i va forcejar amb els segrestadors, els quals finalment van desistir del segrest però van fugir amb el vehicle de la víctima.

Un sistema de geolocalització, sumat a la denúncia dels fets davant les autoritats policials portugueses, va permetre ubicar els segrestadors a Torremolinos, lloc on una patrulla de la Policia Nacional de la comissaria d’aquest municipi va detenir les cinc persones implicades en els fets, dues de les quals també estaven relacionades amb el primer segrest investigat. D’aquests fets sobrevinguts va ser coneixedor el Jutjat d’Instrucció 3 de Torremolinos (Màlaga).

Els segrestadors i els blanquejadors del capital sostret

Gràcies a la declaració de les víctimes, els investigadors van obtenir informació sobre com estava conformat el grup responsable del segrest. Tres persones eren les encarregades de materialitzar el segrest, mentre que els altres s’encarregaven de l’entramat bancari que va rebre i va donar sortida al capital sostret a la primera víctima localitzada a Collbató.

policia registro europol mossos policia portugal 1024x509

Pel que fa al primer segrest, la investigació va permetre obtenir dades d’alguns dels presumptes autors. Els investigadors de la DIC van localitzar-los a les províncies espanyoles d’Alacant, Màlaga, Múrcia, i altres països com França i Portugal.

En aquest punt, es va establir un Equip Conjunt d’Investigació, en el marc del CITCO, amb la UDYCO de la Brigada Provincial de Policia Judicial de la Policia Nacional d’Alacant, Màlaga i Barcelona, per tal d’identificar plenament als investigats, ubicar els seus domicilis i comprovar les vinculacions amb d’altres persones.

Europol facilita un intercanvi i anàlisi ràpida de la intel·ligència policial

Les gestions associades a les transferències bancàries fetes pels investigats a comptes corrents de França i Lituània van motivar la col·laboració amb altres operadors policials europeus. Aquesta col·laboració es va materialitzar en successives reunions operatives supervisades per Europol que van permetre un intercanvi i anàlisi ràpid de la intel·ligència generada sobre aquesta investigació.

A banda, es va iniciar el procediment en el marc d’EUROJUST per formalitzar un equip conjunt de treball per coordinar la instrucció judicial d’ambdues causes penals dels països implicats.

Redacció / Fotos: Mossos d’Esquadra-Europol

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
200

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix