L’Hospital de Viladecans crea un servei per al control de l’asma greu

El Servei de Pneumologia ha atès a més de cent pacients durant el primer any de la iniciativa i ha incorporat els medicaments biològics, una teràpia innovadora indicada pel tractament de l'asma greu

L'Hospital de Viladecans ha impulsat una evolució significativa en l'atenció de l'asma greu i de difícil control amb la creació d'una consulta monogràfica de la malaltia. "Era necessari engegar aquest nou equip, els ingressos hospitalaris i, fins i tot, algunes defuncions provocades per l'asma són parcialment evitables", apunta el Dr. Juan Antonio Lloret, pneumòleg de l'Hospital de Viladecans (HV) i responsable del projecte. Lloret recalca la importància de controlar l'asma greu mitjançant la millora dels símptomes (ofec/disnea o tos), la rebaixa de la necessitat dels inhaladors de rescat i, sobretot, evitant les aguditzacions que requereixen assistència mèdica.

Més de cent pacients s'han visitat a la consulta monogràfica d'asma greu durant el primer any de funcionament i la resposta al tractament prescrit pel Servei de Pneumologia de l'HV ha estat molt positiva. Darrerament, s'han produït avenços rellevants en la recerca sobre els mecanismes implicats en els diferents tipus d'asma i s'ha evidenciat que la teràpia biològica és especialment idònia en els casos d'asma greu. "Els medicaments biològics són un nou paradigma en l'especialitat perquè els anticossos es dirigeixen específicament contra certes proteïnes implicades en els mecanismes d'inflamació de l'asma", afirma el Dr. Lloret. Usualment, aquests fàrmacs s'administren per via subcutània i eviten els efectes secundaris dels corticoides sistèmics, el tractament prescrit pels metges abans de l'aparició de noves solucions.

NdP 07052024 LHospital de Viladecans impulsa una consulta monogràfica per controlar lasma greu 2

L'abordatge multidisciplinari en l'atenció a l'asma greu i de difícil control impulsat a l'Hospital de Viladecans pretén millorar la precisió del diagnòstic, el maneig de les comorbiditats associades i perfeccionar la coordinació dels equips assistencials de l'hospital amb els d'atenció primària. "És bàsic tenir un diagnòstic precís el més aviat possible, donat que d'això depèn l'eficàcia dels tractaments", assegura Dolores Pérez, infermera especialitzada en malalt respiratori crònic del Servei de Pneumologia, i posa en valor que la consulta monogràfica d'asma greu de l'Hospital de Viladecans és d'alta resolució, perquè el procés assistencial ambulatori es realitza en una sola jornada.

La figura del professional d'infermeria expert en asma té un paper clau en el control dels casos greus. La correcta execució de l'espirometria forçada amb prova broncodilatadora, fonamental per al diagnòstic i seguiment de l'asma, o la prova d'òxid nítric exhalat (FeNO), utilitzada per mesurar de forma indirecta el grau d'inflamació de les vies aèries, són cabdals per garantir un diagnòstic precís. Igualment infermeria s'encarrega de realitzar els diferents qüestionaris validats: l'Asthma Control Test (ACT), per valorar el control de l'asma, o el Test d'Adhesió a l'Inhalador (TAI), per validar el compliment del tractament.

El Servei de Pneumologia de l'Hospital de Viladecans també alerta que existeix una creixent percepció entre la ciutadania que és una patologia menys greu. "Massa vegades els pacients s'acostumen a l'ofec i, de vegades, després és massa tard", adverteix Dolores Pérez. Els especialistes advoquen per complir el tractament prescit pels metges,  ja que es calcula que un 50% de pacients no ho fa. A més, es recomana seguir uns hàbits de vida compatibles amb l'asma greu: no fumar, evitar exposicions ambientals tòxiques o la inhalació d'al·lèrgens. 

Redacció / Fotos: Hospital de Viladecans

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Sant Boi 2024 tindrà lloc del 17 al 20 de maig al municipi baixllobregatí

La Festa Major de Sant Boi 2024 escalfa els motors

El pregó anirà a càrrec de la il·lustradora santboiana Raquel Gu, mentre que en l'apartat de la cultura popular destaca la presentació d'un nou…
536

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix