Participació baixllobregatina en un pla per combatre l’obesitat infantil

Imprimeix

A Sant Ildefons (Cornellà), Can Vidalet (Esplugues) i EAP Pujol i Capsada del Prat de Lobregat incidiran especialment en l’alimentació, l’activitat física, el suport emocional, la son, la criança positiva i la participació comunitària

El Departament de Salut desplegarà un programa a vint-i-vuit equips d’atenció (EAP) i comunitària de tot Catalunya per combatre l’obesitat infantil, a partir de la revisió de l’evidència i de la intervenció pilotada amb èxit al barri de la Mina de Barcelona. En el Baix Llobregat, els equips participant són Sant Ildefons (Cornellà), Can Vidalet (Esplugues) i EAP Pujol i Capsada del Prat de Llobregat, que pertanyen a la Metropolitana Sud.

cap pujol capsada elprat gjpg

EAP Pujol i Capsada del Prat de Llobregat

Captura de pantalla 2024 04 19 a las 16.16.05

Sant Ildefons (Cornellà)

canvidalet

Can Vidalet (Esplugues)

El pla incidirà, especialment, en l’alimentació, l’activitat física, el suport emocional, la son, la criança positiva i la participació comunitària. Els 28 equips escollits tenen una prevalença d’excés de pes més elevada que la resta i més vulnerabilitat social. Per tirar-lo endavant, es formarà als professionals implicats i es comptarà amb el suport global de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. També es treballarà coordinadament amb entitats locals i comunitàries de la zona per identificar els recursos i actius comunitaris, realitzar una intervenció comunitària conjunta i afavorir que des de l’entorn es promogui la salut, entre altres coses potenciant l’activitat física en els entorns comunitaris.

Un 12,6% dels infants té obesitat

Segons dades provisionals de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) 2022-2023, un 33,9% d’infants d’entre 6 i 12 anys tenen excés de pes (38,6% nens versus 28,8% nenes), i d’aquests, un 12,6% pateix obesitat (16,5% nens versus 8,3% nenes). A més, la prevalença de l’obesitat en aquesta franja d’edat (6- 12 anys) registrada en la història clínica (eCAP, 2022) és més de 8 vegades més alta en una zona de nivell socioeconòmic baix que en una zona d’alt nivell socioeconòmic.

como afecta la obesidad a los hijos

D’altra banda, un 4,7% dels infants d’entre 3 i 14 anys consumeixen diàriament begudes ensucrades, un percentatge que s’eleva fins al 6,4% en nens i nenes de classe social baixa.  Pel que fa a l’oci sedentari, un 42,8% dels infants d’entre 3 i 14 anys són sedentaris (45,4% dels nens versus 40,0% de les nenes).

Redacció / Fotos: Arxiu