L’any 2023 es van caçar i capturar a Collserola gairebé 600 senglars

L’estima de densitat mitjana d’aquest hivern ha assolit un valor de 8,2 senglars/km2

Les actuacions de control que promou el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a l’àmbit de Collserola han permès la caça i captura de 594 exemplars durant la temporada de caça 2023-2024. Aquesta xifra està per sota dels 965 de l’any anterior, però en canvi evidencien que les densitats es redueixen i se situen a vuit senglars per km2.

informador XLkME6o preview

A diferència dels anys anteriors, la major part d’aquests exemplars es van capturar en ambients forestals, 87 en batuda i 305 amb aguaits nocturns. La reducció del nombre de captures ha estat sobretot a les zones urbanes on només s’han hagut de capturar 202 exemplars, un terç del total de l’any 2022.

L’estima de densitat mitjana d’aquest hivern 2023-24 ha assolit un valor de 8,2 senglars/km2, amb la recuperació dels valors d’abans de l’any 2020 quan les restriccions de mobilitat de la pandèmia va reduir les accions de caça i control, cosa que va facilitar un augment de la població d’aquesta espècie (hivern 2020-21: 17 senglars/km2).

228915f8 fcf4 47c5 b7cc c6a01380390e

Durant aquesta darrera temporada, s’han realitzat 18 de les 20 batudes programades i s’hi han caçat 56 senglars, menys de la meitat que la temporada anterior, que en van ser 120.

Informadors de batudes

L’aplicació de les mesures de seguretat obligatòries en aquest espai natural implica, entre d’altres, el tancament dels camins d’accés a la zona de batuda i la disposició de persones informadores en els punts de tancament. Això ha permès que es desenvolupessin sense conflictes amb altres activitats ni cap incident de seguretat. Collserola és un dels espais naturals protegits amb un nombre de visitants major, més de 5 milions l’any 2023, que va arribar als 6,4 milions l’any 2021, posterior a la pandèmia.

d83bb0f9 94d4 46f8 9e63 88fafcba439f

En zones urbanes

Les poblacions de senglar han augmentat la seva presència a les zones urbanes i periurbanes de moltes ciutats de Catalunya els darrers anys -entre les quals hi ha del Baix Llobregat-. Aquestes situacions són un risc per a la salut de les persones i dels animals domèstics perquè poden provocar accidents de trànsit als carrers i en vies interurbanes i també perquè els senglars poden ser transmissors de malalties tant a les persones com a les mascotes. Cal afegir un nombre cada vegada més gran de casos de persones ferides directament per exemplars d’aquesta espècie.

Al marge de la caça tradicional en batuda, la resta de mesures de control de la població de senglars estan basades la major part en autoritzacions excepcionals que es realitzen amb arma de foc en aguaits nocturns en zones forestals que realitzen caçadors locals habilitats i amb gàbies i xarxes i teleanestèsia en els ambients urbans que realitza personal d’empreses contractades pels ajuntaments respectius.

img2.rtve

Durant l’any 2023, però, els principals municipis de Collserola han reduït dràsticament el nombre d’incidents provocats per exemplars de senglar a la via pública i la necessitat d’activar els procediments de captura.

La davallada en els indicadors d’abundància i de conflicte a les zones urbanes durant l’any 2023 estaria motivada per:

  • Les conseqüències de les mesures de control de la població d’exemplars habituats en zones urbanes que podrien haver trencat la transmissió d’aquest comportament en fer desaparèixer els exemplars adults.
  • Les accions de caça i control mantingudes durant els darrers anys a les zones forestals, refugi natural de l’espècie.
  • La sequera continuada dels darrers 3 anys que ha reduït la disponibilitat d’aliment als boscos pel dèficit hídric en aquest ecosistema òptim. La supervivència de les cries durant els mesos d’estiu, encara més durs a causa de la sequera, s’ha vist segurament reduïda severament.
  • Finalment, les restriccions de reg urbà a les ciutats, motivades per l’emergència per sequera, han fet desaparèixer els jardins i l’aigua a terra, un dels focus d’atracció dels senglars a les ciutats durant els mesos d’estiu.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
208

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix