Adif inicia l’excavació del tram soterrat del tren a Sant Feliu

La resta, fins a un total de gairebé dos quilòmetres, es realitza mitjançant pantalles, de les quals ja s'han col·locat el 80%

Adif avança en una de les actuacions més rellevants del pla Transformem Rodalies, les obres d'integració del ferrocarril a Sant Feliu de Llobregat, en les quals ha iniciat l'excavació en mina -sota terra- del futur túnel. El sector en mina té una longitud de 654 metres, dels 1.970 metres del total del tram integrat. La resta es realitza mitjançant pantalles -sobre les quals posteriorment es construeix la llosa de cobertura-, de les quals ja s'han executat 850 metres. Per a això, s'han col·locat ja el 80% de les unitats previstes: 2.150 pilotis d'un total de 2.700 unitats.

F7wHrrhXMAAoWSY

En aquesta fase de les obres s'excavaran 67.000 m³ de terres i s'utilitzaran 7.800 m³ de formigó projectat amb fibres i 19.965 m cintres per al sosteniment; a més, s'executaran 13.188 m de micropilotes, a més d'altres 12.800 m³ de formigó i 29.079 kg d'acer.

Procés constructiu

El túnel s'ha projectat amb dos sosteniments diferents en funció dels materials, composts per capes de 40 centímetres de formigó projectat, cintres, micropilotes subverticales i ancoratges. Per a l'execució del túnel, en primer lloc, s'excava l'avanç (zona I, en blava en l'esquema procediment constructiu adjunt) i s'executa el seu sosteniment. A continuació, s'excava la part inferior, coneguda com a destrossa (IIa, IIb i III) en tres fases: primer, s'excava la secció IIb (en color taronja en l'esquema) i s'executa l’hastial dret; segon, s'excava la secció IIa (en verd fosc); i, tercer, s'excava la secció III (en verd clar) i s'executa l'hastial esquerre. A continuació, s'executa la solera o sòl del túnel, el revestiment i finalment s'instal·la la via en placa.

F7wH2QhWoAAPxmh

Durant tota l'excavació, es controlarà l'evolució de l'execució, tant interiorment -amb la mesura de convergències i seguiment topogràfic-, com exteriorment, amb la instrumentació d'auscultació instal·lada.

Permeabilitat i més espais per al ciutadà

La integració del ferrocarril en el nucli urbà de la capital de la comarca del Baix Llobregat impulsa una de les obres ferroviàries i urbanístiques més rellevants de la transformació de la xarxa ferroviària en l'àrea metropolitana de Barcelona.

Amb un pressupost de més de 120 milions d'euros, l'operació d'integració -que inclou actuacions complementàries, com la construcció d'una nova estació i diverses instal·lacions ferroviàries- materialitzarà la permeabilitat de la infraestructura ferroviària de la línia Sant Vicenç de Calders-Vilafranca-L'Hospitalet de Llobregat entre els dos sectors de la trama urbana, creant nous espais per als ciutadans.

F7wH2SIXMAAfmL6

Amb les obres executades fins al moment, ja s'ha incrementat les condicions de seguretat per als veïns i l'explotació ferroviària, en haver-se eliminat l'antic passo a nivell del p.k. 88,906 en una zona amb una elevada densitat de trànsit rodat i de vianants. Amb la futura inauguració de la variant subterrània, a més, es contribuirà a la descarbonització de la ciutat.

Al costat de la construcció d'una nova estació, l'edifici d'accés de la qual quedarà integrat amb el tram soterrat, i amb la urbanització en superfície, el projecte promourà nous esquemes d'explotació de la xarxa ferroviària de proximitat a l'entorn de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Redacció / Fotos: ADIF

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Sant Boi 2024 tindrà lloc del 17 al 20 de maig al municipi baixllobregatí

La Festa Major de Sant Boi 2024 escalfa els motors

El pregó anirà a càrrec de la il·lustradora santboiana Raquel Gu, mentre que en l'apartat de la cultura popular destaca la presentació d'un nou…
298

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix