Sant Joan de Déu presenta el programa Espera per a les embarassades

El centre sanitari ofereix passar les hores prèvies al part a casa per a les dones que trenquen aigües però no presenten contraccions

L'Hospital Sant Joan de Déu ha posat en marxa un programa per a les embarassades que han trencat aigües, però que encara no presenten contraccions. Els ofereix la possibilitat de romandre al seu domicili les hores següents (un màxim de 24) fins que s’inicien les contraccions que marquen l'inici del part.  

ariadna gestante programa espera hospital sant joan de deu

El programa Espera és dirigit a les gestants de baix risc que es troben en els últims dies d'un embaràs a terme i té com a objectiu empoderar la dona, fer-la partícip del procés i la presa de decisions i afavorir el seu descans i la seva comoditat previs al part a l'entorn que ella desitgi. Cada setmana, els professionals de Medicina Maternofetal i Obstetrícia reben una mitjana de cinc gestants que reuneixen els requisits per entrar al programa.

Una de cada deu embarassades trenca aigües abans de l'inici actiu del part. L'autèntic motor i senyal de l'inici són les contraccions i, de vegades, triguen a arribar unes hores. L’evidència diu que més de la meitat de les gestants que trenquen aigües, però no tenen contraccions, poden trigar més de 24 hores a posar-se de part. Fins ara, aquestes dones passaven aquest temps ingressades. Ara se’ls ofereix la possibilitat de tornar a casa i passar aquest període a la seva llar.

paciente embarazada ginecologia obstetricia sant joan de deu barcelona

"Volem que la dona se senti més protagonista i empoderada, que tingui veu en el procés i que, si així ho desitja, passi les hores prèvies al part a casa, al seu llit, passejant al voltant de casa seva... En definitiva, en un entorn més familiar que l'ajudi a afrontar el part amb més tranquil·litat i de manera més relaxada —explica Soraya Diéguez, llevadora de l'Hospital Sant Joan de Déu—. Aquesta sensació de compte enrere provoca un augment d'adrenalina i de nivells de cortisol en la dona que van en contra de l'hormona que afavoreix l'inici del part, l'oxitocina". 

Els protocols de països del nord d'Europa, Regne Unit, Austràlia, entre d'altres, ja contemplen aquest tipus de conducta expectant, de fins a 24 hores al domicili, en les gestants de baix risc. L'Hospital Sant Joan de Déu també l'ha posat en marxa perquè s'ha vist que és segur i millora l'experiència de les pacients. "El risc d'infecció maternofetal en aquests casos és mínim. Quan el part s'inicia 24 hores després del trencament d'aigües, augmenta només un 0,5%. Més enllà d'aquestes hores, no supera l'1%. Aquest petit augment del risc en cap cas no es tradueix en un augment dels parts instrumentalitzats ni en un augment de la morbiditat i l’ingrés d'aquests nounats", explica la doctora Patricia Ferrer. 

Redacció / Fotos: HSJD

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Sant Boi 2024 tindrà lloc del 17 al 20 de maig al municipi baixllobregatí

La Festa Major de Sant Boi 2024 escalfa els motors

El pregó anirà a càrrec de la il·lustradora santboiana Raquel Gu, mentre que en l'apartat de la cultura popular destaca la presentació d'un nou…
500

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix