El CAP El Pla de Sant Feliu de Llobregat ha arrencat un grup de suport que es reuneix cada divendres amb persones grans que se senten soles
Professionals de l'atenció primària de Sant Feliu de Llobregat i el projecte A-porta de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) treballen conjuntament des de fa uns mesos per detectar casos de persones que viuen en soledat no desitjada al municipi baixllobretí i ajudar-los a millorar el seu benestar emocional. Gràcies a aquesta col·laboració, s'ha creat un grup de suport amb gent d'edat avançada que es reuneix setmanalment.
Cada divendres, una quinzena de persones grans d'aquesta localitat es troben al Centre Cívic Tovalloles amb Eric Cozodoy, psicòleg i referent en benestar emocional comunitari de l'Equip d'Atenció Primària El Pla. Amb ell, treballen l'autoconsciència, tècniques per relaxar-se i parlen de com ha anat la setmana, però, sobretot, de com s'han sentit. En molts casos, es tracta de gent que ha perdut els fills o la parella i no tenen una xarxa social consolidada que els protegeixi. Són situacions de soledat no desitjada que poden derivar en simptomatologia ansiosa i depressiva lleu o moderada.
A través de les sessions s'intenta que els participants, la majoria dels quals són dones, creïn lligam i puguin fer-se companyia tenint en compte que són veïns amb situacions similars.
La iniciativa té la particularitat que els integrants del grup no han estat derivats pel CAP, si no que és el projecte veïnal A-porta qui els ha trobat (https://a-porta.cat/). Es tracta d'una iniciativa social que va porta a porta per detectar situacions de vulnerabilitat que ja s'ha desplegat a 22 barris de tot Catalunya des del 2016 de la mà de la CONFAVC, una entitat veïnal que aglutina al voltant de 440 entitats veïnals de tot Catalunya. A Sant Feliu de Llobregat col·labora amb els professionals de l'atenció primària: "Aquest és l'element comunitari perquè ens ha ajudat a trobar casos que potser nosaltres no en tindríem coneixement. No tothom va al CAP a dir que se sent sol", explica Cozodoy.
Les picaportes
El grup de suport va començar a finals de l'any passat i des d'aleshores ja s'han fet una desena de sessions. Abans, es va formar les persones de l'equip A-porta encarregades de detectar situacions de soledat –les anomenades picaportes i se'ls van donar eines per millorar la comunicació verbal i no verbal.
Un cop es detecta un cas, s'activa un circuit de derivació en el qual l'entitat acompanya la gent gran a veure els professionals de l'atenció primària, tot i que algunes persones van pel seu propi peu. És aleshores quan el referent en benestar emocional els fa una valoració i si detecta que hi ha malestar emocional, els ofereix participar en les sessions setmanals.
Redacció / Fotos: INCS-Aj. Sant Feliu de Llobregat