Roca haurà d'indemnitzar amb més de 556.000 euros la vídua d'un treballador

L'home patia un càncer de pleura que els tribunals atribueixen a l’exposició a l’amiant

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la sentència del Jutjat Social 25 de Barcelona que obliga l’empresa Roca Sanitaris a indemnitzar amb 556.205 euros la vídua d'un ex treballador de la fàbrica de Gavà que va morir per l'exposició a l'amiant, segons informa l’ACN.

L'home patia un càncer de pleura, que els tribunals han conclòs reiteradament que va ser causat per l'exposició a les fibres mentre va treballar a l'empresa, del 1970 al 1989. La resolució del TSJC tomba el recurs presentat per Roca, i ratifica totes les conclusions fetes pel Jutjat social, segons ha fet públic el Col·lectiu Ronda. Els tribunals sostenen que a la fàbrica de Gavà hi havia presència habitual d'amiant, com recull un informe d'Inspecció de Treball.

15851590116939

Segons explica l’ACN, el Col·lectiu Ronda recorda que l'ex treballador va ser declarat en situació d'incapacitat permanent absoluta com a conseqüència d'una silicosi. Posteriorment, el 2017 els metges van diagnosticar-li un mesotelioma o càncer de pleura i l'INSS va revisar el grau de discapacitat, concloent que l'home tenia una Gran Invalidesa. Aquell mateix any, l'home va morir.

unnamed2 roca gava

La sentència del TSJC ratifica les conclusions prèvies del Jutjat Social 25 de Barcelona, tot i que l'empresa nega les acusacions i sosté reiteradament que no va exposar els treballadors a l'amiant. Els tribunals basen la sentència en un informe d'Inspecció de Treball que acreditava que a les instal·lacions de Roca a Gavà hi havia fibres en diversos components, sobretot a les juntes utilitzades per fabricar peces d'aixeteria. Unes peces que Roca va fer servir almenys fins l'any 2004, quatre anys després de la prohibició de l'amiant a territori comunitari. A banda de les juntes de les aixetes, la sentència i l'informe d'Inspecció de Treball constaten que Roca va ser autoritzada l'any 1984 pel Ministeri d'Economia per produir sabates de fre de ferrocarril. Des d'aquest any i fins a 2001, el material utilitzat per fabricar aquestes peces va ser "gairebé exclusivament" l'amiant, segons apunten els tribunals i Inspecció de Treball. Al mateix temps, el Col·lectiu Ronda destaca que els informes van acreditar una "absència total i absoluta de mesures preventives per a la protecció dels treballadors front al risc d'exposició a l'amiant". En aquest sentit, es va assenyalar que l'empresa no disposava d'avaluació de riscos, ni de controls ambientals, ni constava l'aplicació de cap mesura preventiva col·lectiva de caràcter tècnic o organitzativa, així com tampoc hi havia mesures de prevenció individual.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Sant Boi 2024 tindrà lloc del 17 al 20 de maig al municipi baixllobregatí

La Festa Major de Sant Boi 2024 escalfa els motors

El pregó anirà a càrrec de la il·lustradora santboiana Raquel Gu, mentre que en l'apartat de la cultura popular destaca la presentació d'un nou…
604

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix