L’equip de govern de Collbató rebutja el projecte d’ampliació de l’A-2

Imprimeix

L’alcalde, Miquel Solà, el considera “fet unilateralment per Foment, innecessari i de grans costos, tant d’inversió com d’afectació a les persones que hi viuen a prop”

El Casinet de Collbató es va quedar petit per acollir el gran nombre de persones, fins i tot d’El Bruc, per conèixer les repercussions del projecte d'ampliació de l'autovia A-2, al seu pas pel municipi baixllobregatí, que està preparant el Ministeri de Foment, i que afectarà en múltiples aspectes i a tota la població. L'equip de Govern es va declarar en contra i així ho van fer també les persones assistents.

L'alcalde, Miquel Solà; el primer tinent d'alcalde i regidor de Mobilitat, Josep Estradé, i la segona tinent d'alcalde, M. Teresa Casanovas, van presentar la informació de què disposaven del tram al seu pas pel terme municipal de Collbató, integrat dins del projecte d'ampliació de l'autovia des d'Igualada a Martorell que està dissenyant el Ministeri de Foment. El projecte contempla un canvi de traçat per suavitzar la corba, l'ampliació del sentit Barcelona per tenir tres carrils i modificacions en els accessos a la població, que es reduiran i que dificultaran la mobilitat en les vies de servei. El canvi en el traçat i l'ampliació de la via poden comportar importants afectacions en les finques situades més a prop de l'A-2.

croquis fomento

Croquis del traçat de l'A-2 projectat per Fomento. En blau, l'autovia. En vermell, la via de servei. Elaboració pròpia a partir de la informació de què disposa l'Ajuntament

Miquel Solà va denunciar la "manca de transparència" de Foment, que només, segons l’alcalde, ha facilitat un informe inicial de la memòria ambiental que no presenta en detall el traçat de Collbató. L'alcalde també va explicar que l'organisme del Govern central no ha consultat en cap moment el territori i que no fan cas a les alternatives que pot haver-hi a aquesta ampliació, com el rescat dels peatges de l'autopista AP-2. "Davant aquest projecte decidit de manera unilateral, innecessari i amb grans costos, tant d'inversió com d'afectació a les persones que hi viuen, l'Ajuntament –va concloure Solà– està totalment en contra".

Miquel Solà va voler deixar clar que aquesta reunió es duia a terme perquè "davant la manca de lleialtat institucional, l'Ajuntament ha de defensar els interessos dels veïns". Solà va destacar que "la voluntat de l'Ajuntament és anar a màxims i aconseguir complicitats amb altres ajuntaments i amb els veïns; no volem negociar si s'ha de fer una sortida més, sinó aconseguir que no s'aprovi el projecte."

Respecte a les accions que es duran a terme a partir d'ara, Josep Estradé va explicar que "farem una consulta amb els serveis jurídics, per establir una estratègia; normalment aquests projectes es tomben per defectes de forma". El regidor també va incidir en la necessitat de buscar complicitats a tots els nivells: "Donarem coneixement de la situació políticament, per crear tots els fronts units que calgui: polític, veïnal i associatiu.".

L'alcalde va destacar que, tot i que l'obra finalment no es faci pel seu cost, "si el projecte queda aprovat, les afectacions es produeixen, així que l'objectiu és que no s'aprovi". Solà va anunciar que ja estan en contacte amb diputats del Congrés per "anar de la mà i fer força". Solà es va comprometre a què l'Ajuntament seguirà informant puntualment als veïns de les novetats que es produeixin.

Redacció / Fotos: Aj. Collbató