L’Associació Esfune amenaça a l’Ajuntament de Viladecans amb una demanda

Exigeix al consistori que adeqüi l’Ordenança Municipal de Serveis Funeraris a la legalitat vigent, mentre que l'equip de govern assegura que els tècnics ja estan treballant amb el tema després d’aprovar-se una moció sobre la liberalització d’aquests serveis.

El passat 27 de gener, l’Associació Esfune va presentar una instància davant l’Ajuntament de Viladecans sol·licitant l’adequació de l’ordenança municipal de serveis funeraris a la legalitat vigent. Davant la passivitat del consistori municipal i tractant-se d’un servei essencial d’interès general per la població, l’associació va entrar una segona instància el 16 de juny fent l’advertiment a l’Ajuntament que si persistia en la passivitat, es presentaria denúncia davant la fiscalia contra la corrupció i la criminalitat organitzada.

Un sobrepreu pel servei

L’Associació Esfune calcula que els usuaris dels serveis funeraris a la ciutat de Viladecans paguen una mitjana d’uns 1.150 euros de “sobrepreu” per cada servei funerari contractat. Aquesta situació representa anualment un total aproximat de 730.000 euros en “sobrepreus” pagats pels usuaris de Viladecans. El motiu de l’existència dels “sobrepreu” es fonamenta en l’existència d’un monopoli funerari que impossibilita l’entrada de nous operadors funeraris que oferirien preus molt més econòmics als existents actualment.

Web municipal

El detonant, segons l’Associació Esfune, ha sigut el fet d’haver observat que a la web municipal de l’Ajuntament, no s’havia penjat la llista de serveis i productes amb els seus preus respectius de l’empresa funerària Àltima que està implantada a la ciutat donant el servei en règim de monopoli.

A la Instància del passat 27 de gener, era un dels punts que es demanava a l’Ajuntament per part de l’associació com a mesura urgent, independentment de l’adequació a la legalitat vigent de l’ordenança municipal de serveis funeraris. Que al Ple de l’endemà, i per iniciativa del Grup municipal d’ERC, es va aprovar per unanimitat l’adequació a la legalitat vigent de l’ordenança municipal de serveis funeraris.

Segons l’Associacó Esfune “hi ha que deixa clar, que la llei catalana de serveis funeraris obliga als Ajuntaments a informar i mostrar en lloc visible, la llista de productes i serveis amb els seus respectius preus de les empreses funeràries que estiguin implantades a la localitat corresponent. Amb aquesta actitud per part de l’equip de govern “es veu clarament que no hi ha una voluntat política en solucionar un tema tan sensible per la ciutadania. Sent una feina a escala informàtica que pot trigar com a màxim una hora de treball en la web municipal, portem quasi 5 mesos i res s’ha fet al respecte” i afegeix que “independentment que ho exigeix la Llei; és un tema cabdal, degut que amb els preus exposats, l’empresa funerària queda limitada a fer tripijocs amb els elevats preus que es cobren als usuaris dels serveis funeraris.”

Denúncia davant la Fiscalia Anti-Corrupció

D’altra banda, l’Associació Esfune assegura que “tenim sospites que davant d’aquesta passivitat de l’equip de govern i podria haver-hi altres interessos en decrement econòmic dels usuaris dels serveis funeraris en un tema tan sensible i delicat, que estan patint uns elevadíssims preus per culpa de la situació de monopoli existent a la ciutat; i encarà més greu tractant-se d’un servei essencial d’interès general per a la població de Viladecans”, per la qual cosa s’està plantejant denunciar-ho davant la Fiscalia Anti-Corrupució. Les evidències i sospites se centrarien en els següents presumptes delictes, segons l’Associació Esfune, “per part de l’Ajuntament: presumpta prevaricació administrativa o omissiva; per part de l’empresa Àltima Serveis Funeraris Integrals: Presumpta manipulació dels preus (sobrepreus) del mercat dels serveis funeraris a la ciutat de Viladecans. Quantificant-se per part de l’Associació Esfune en una mitjana d’uns 1.150 € (sense IVA) el “sobrepreu” per servei funerari pagat pels usuaris dels serveis funeraris. Presumpte enriquiment il·lícit que aquesta part ha quantificat en una mitjana anual d’uns 693.500 €, la resta fins a arribar als 730.000 € es beneficiarien altres operadors funeraris; que si considerem la data que es va aprovar la modificació de la llei catalana de serveis funeraris, 5 d’octubre de 2010, suma la quantitat avui dia d’uns 3.930.000 € (3.800.000 €).”

91218 29092014 0502Nf16 Edit

L'Ajuntament treballa per actualitzar els serveis funeraris

D’altra banda, segons fons municipals, en el Ple de gener (28/01/2016) es va aprovar per unanimitat una moció sobre la liberalització dels serveis funeraris a Viladecans. La voluntat municipal, expressada per tots els grups polítics sense excepció, és actualitzar les ordenances municipals a la nova llei. I els tècnics municipals estan treballant en aquesta línia.

La moció demanava que el Govern municipal iniciés el procediment per modificar l'actual ordenança dels serveis funeraris de Viladecans. En aquests moments, els tràmits es troben en mans de la Secretaria Municipal per elaborar la proposta d'actualització i modificació de l'ordenança.

La moció també va demanar que l'Ajuntament de Viladecans vetllés perquè es faciliti una completa i veraç informació a les persones que s'adrecin al consistori per a informar-se del servei de cementiri municipal. La informació sobre els serveis que ofereix el cementiri es pot trobar al web municipal i a les oficines d'atenció municipal. Sobre el tanatori, la informació l'ofereix la pàgina web de l'empresa Âltima.


Redacció / Fotos: Altima

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
162

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix