Condemnen a l'Ajuntament de Castelldefels pel soroll de les guinguetes

L'actual equip de govern s'ha avançat a la sentència judicial i fa mesos que està treballant en l'elaboració del mapa de capacitat acústica.

El Jutjat Contenciós Administratiu 5 de Barcelona ha dictat una transcendent sentència a instàncies de l'Associació de Veïns del Barri del Baixador de Castelldefels -representats pel Col·lectiu Ronda- que condemna l'Ajuntament de Castelldefels per "haver lesionat amb la seva inactivitat els drets fonamentals" del veïnatge afectat pel soroll excessiu procedent de les guinguetes de la platja de Castelldefels. El jutge considera, a més, una situació de "vulneració continuada, des de l'any 2012, de la normativa reguladora de la contaminació acústica davant de la qual l'Ajuntament no ha donat cap resposta".

Una llarga lluita

La sentència aconseguida és el darrer capítol d'un llarg i perllongat conflicte entre els representants del veïnat i l’equip de govern -PP- que a les hores governava l’Ajuntament de Castelldefels (des del 2011 al 2015) i les guinguetes d'aquesta coneguda zona d'oci del litoral català. Des de 2012, com recull la resolució, els veïns i veïnes de la platja han interposat 41 denúncies i peticions d'informació, algunes signades per fins a 40 veïns, i s'han registrat 137 telefonemes a la policia local, a causa del soroll procedent d'aquests establiments.

Així mateix, s'han aconseguit informes que avalaven les seves peticions per part del Síndic de Greuges i del Servei per a la Prevenció de la Contaminació Acústica de la Generalitat. En tots els casos es constatava que el nivell de 91dB -només 9dB per sota del llindar de perillositat per a l'oïda humana fixat per l'OMS- imposat per l'Ajuntament mitjançant dispositius limitadors d'àudio als equips de so de guinguetes resulta evidentment exagerat i lesiu dels drets d'un veïnatge que, com recorda Marc Vilar, advocat del Col·lectiu Ronda que ha representat l'AV, "han patit durant anys un nivell de soroll als seus habitatges equivalent a tenir una discoteca a l'aire lliure situada a menys de 80 metres de casa seva, veient reiteradament violentats drets fonamentals reconeguts a la Constitució com són el dret a la intimitat, la inviolabilitat del domicili i la integritat física i moral."

Incompliment
La sentència constata també que l'Ajuntament de Castelldefels incompleix des de fa més de deu anys l'obligació de disposar del pertinent Mapa de Capacitat Acústica del municipi, instrument d'ordenació urbanística que fixa els límits màxims d'immissions permeses en les diferents zones de la ciutat segons quin sigui el seu ús predominant –residencial, comercial, mixt, etc.-. Sent així, la sentència estableix un termini màxim de sis mesos perquè l'Ajuntament elabori aquest document, tot imposant, en tant no estigui confeccionat, que s'atorgui al front marítim de Castelldefels la consideració de zona A4 -de predomini d'ús residencial i, com a tal, mereixedora d'una especial protecció- i s'obligui a les guinguetes a respectar el límit d'emissió de 60dB recollit a la normativa municipal i a la normativa en matèria de protecció contra la contaminació acústica aplicable a Catalunya emprant tots els mitjans al seu abast per assegurar la no vulneració d'aquest màxim, sense excepcions.

sentenciacastelldels

L’Ajuntament valora positivament la sentència

El govern municipal de l'Ajuntament de Castelldefels ha valorat positivament la sentència que dóna la raó als veïns en el contenciós que van interposar el 16 de setembre de 2014 contra l'equip de govern anterior, encapçalat pel Partit Popular, pel soroll provocat per les guinguetes de la platja. El govern municipal de Castelldefels, a més, ha assenyalat que des de fa mesos està treballant en l'elaboració d'un mapa acústic de la ciutat com el que la mateixa sentència reclama.

L'alcaldessa de Castelldefels, Candela López Tagliafico, ha assenyalat que “la Justícia, amb aquesta sentència, posa les coses al seu lloc. Quatre anys després es demostra que el que reclamaven els veïns de l'AAVV del Baixador de Castelldefels era just. Sempre van comptar amb el nostre suport en aquesta reivindicació, quan els partits que ara governem, llavors hi érem a l'oposició”. En aquest sentit, el 27 de novembre de 2014, els grups de PSC i ICV-EUiA, aleshores a l'oposició, van presentar i guanyar una moció que instava a l'equip de govern a realitzar el mapa de capacitat acústica de la ciutat, el mateix mapa que el tribunal ara reclama. L'alcaldessa ha assegurat que “el govern del PP va actuar de forma autoritària i poc responsable, incomplint la normativa, ocasionant un conflicte de convivència entre restauradors i veïns que afortunadament ara hem aconseguit redreçar”.

Un nou model de platja

L'actual equip de govern s'ha avançat i fa mesos que està treballant en l'elaboració del mapa de capacitat acústica. Aquest mapa podria estar enllestit en les pròximes setmanes, molt abans del termini de sis mesos que estableix la sentència i anirà acompanyat d'una ordenança que regularà l'emissió de sorolls a tota la ciutat.

L'elaboració del mapa de capacitat acústica s'inscriu, a més, en el nou model de platja que està treballant l'Ajuntament. Aquest nou model, que es podrà gaudir aquest estiu, “neix de la voluntat de buscar l'equilibri entre l'activitat econòmica que es genera a la platja, al voltant dels restaurants i establiments d'oci, i el necessari descans dels veïns residents a aquesta zona de Castelldefels”, ha indicat l'alcaldessa Candela López Tagliafico.

Per la seva banda, la regidora de Via Pública i Platges, Eva López, ha afirmat que “hem aconseguit establir aquest model després de molts mesos de diàleg amb totes les parts implicades, en sessions participatives de les quals ha sortit una proposta general consensuada. Aquest estiu hi haurà més guinguetes, però establint zones d'actuacions musicals en directe i garantint el descans dels veïns”. La regidora assenyala que amb aquest model també “es potencien l'oferta gastronòmica, la pràctica esportiva i els espais lúdics per a infants.”

Redacció / Foto: Col·lectiu Ronda

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix