Toni Cortés lidera un projecte de futbol formatiu d’èxit a Angola

El cornellanenc, del barri Almeda, ha aconseguit que el país africà hagi experimentat una gran evolució gràcies a aplicar la metodologia BCNwinMethod a l’AFA on ell és el seu director tècnic

El futbol a Angola ha experimentat, en els darrers anys, una gran evolució. Un treball constant i de qualitat en la formació de joves jugadors durant la darrera dècada ha situat aquest país entre els millors del continent africà.

ASTURIAS2

WhatsApp Image 2024 01 24 at 11.48.30

Bona culpa de l’explosió del futbol angolès la té un cornellanenc del barri Almeda, en Toni Cortés. L’arribada del baixllobregatí ha permès que el país fes un important salt de qualitat, on molts nois ja estan jugant a Europa i Brasil. És el cas de Maestro, Nelinho, Capita, Mendes, Toni José, Ramiro, Filipe o Lussivica entre altres. També ha aconseguit que s’incorporin jugadors a les diferents seleccions nacionals angoleses. Així, Cortés ha situat l’Acadèmia de Futbol d’Angola (AFA) entre les més prestigioses d’Angola i d’Àfrica, segons un estudi fet per analistes i tècnics. És un model d’èxit. “Considero que el projecte AFA és un projecte d'èxit en el continent africà perquè hem desenvolupat i aconseguit tots els objectius definits en el projecte general”, diu Cortés.

PHOTO 2024 02 01 08 07 44

L’any 2013 es va inaugurar oficialment l’Acadèmia de Futbol d’Angola (AFA) sota la tutela del president de la República, José Eduardo dos Santos, molt aficionat al futbol. Amb la direcció general de José Luis Garrido i la direcció tècnica de Futbol de Toni Cortés es va començar a aplicar una metodologia anomenada BCNwinMethod, que tants bons resultats està assolint.

toñet

Una metodologia desenvolupada per Cortés al llarg de la seva trajectòria esportiva en el futbol formatiu, professional i del sector educatiu. I és que el cornellanenc té un ampli bagatge en el món del futbol, on ha acumulat experiència i molts èxits. Ha estat en equips com el Figueres (preparador físic), Nàstic (preparador físic), Europa (entrenador) i Cornellà (entrenador) així com en diverses Seleccions Catalanes de base, Amateur i l’Absoluta -amb Pitxi Alonso- i al futbol ucraïnès. “Vaig rebre una proposta de l’AFA Angola per dirigir un projecte esportiu molt exigent. El més difícil va ser presentar el projecte al mateix president del país, que era el patró de l’Acadèmia. Va quedar encantat i em van contractar. Des de les hores estic treballant amb ells”, explica Cortés.

PHOTO 2024 02 01 08 17 00

PHOTO 2024 02 01 08 12 12

El mandatari angolès tenia dos objectius quan va pensar a fundar l’acadèmia: “D'una banda, pretenia convertir-se en un centre de referència en la formació de jugadors i entrenadors professionals. Per un altre ser un centre per a la promoció i desenvolupament del futbol al país i en tot el continent africà mitjançant la difusió de l'Acadèmia en fòrums, cursos, seminaris i congressos esportius”, indica Cortés. A més, també pretén fomentar l'esport com a eina d'integració i transformació social en una societat en vies de desenvolupament.

Interès arreu del món

L'acadèmia AFA ja és una realitat consolidada. Ara està recollint tot un treball, desenvolupat per a moltes persones amb Toni Cortés com a principal referència, amb diversos èxits en tornejos internacionals de prestigi en els quals han participat els seus equips.

Captura de pantalla 2024 02 01 a las 8.39.43

Uns resultats que no han passat desapercebuts per a importants entrenadors, seleccionadors, jugadors de primer nivell d’arreu del món que s’han interessat per la feina que s’està desenvolupant.

El nombre de jugadors es distribueixen en els dos projectes que formen part de l'estructura organitzativa de l'AFA. En el projecte de formació hi ha 125 jugadors que formen part dels equips aleví, infantil, cadet i juvenil que competeixen en les lligues provincials de Luanda amb objectiu de rendiment. En el projecte d’Escolinhas hi ha entre 800-850 alumnes que venen a jugar al futbol amb objectiu social, recreatiu i lúdic.

WhatsApp Image 2024 01 24 at 11.46.02

La tecnologia com a difusió

La “Metodología Fútbol para Todos” és un projecte que pretén donar a conèixer el procés metodològic BCNwinMetohod aplicat a l’Acadèmia de Futbol d’Angola. L’any 2020, en plena pandèmia de la Covid-19, es va crear el web www.bcnwinmethod.com per a difondre internacionalment “el nostre projecte metodològic incorporant continguts futbolístics”, afirma Cortés.

1697615248617

Durant aquest període de temps s’ha aconseguit un posicionament destacat a Google amb la paraula-passi “metodología del fútbol”. A més, hi ha actualment 5.490 subscriptors en el lloc web, i 1.200.000 visualitzacions en el canal de YouTube de bcnwinmethod. “Hem publicat un total de 431 vídeos i els exercicis d’entrenament tenen més de 100.000 visualitzacions”, afegeix.

Visita dels Reis d’Espanya

Durant la visita oficial dels Reis d’Espanya a Angola, Felip VI i Letizia van tenir l’oportunitat de conèixer aquesta iniciativa privada de futbol social. Toni Cortés els va explicar el treball que s’està fent, i els va deixar constància del llegat de José Eduardo dos Santos pel país i la seva política esportiva d'excel·lència en el continent africà.

Captura de pantalla 2024 02 01 a las 8.41.19

PHOTO 2024 01 24 11 22 44

A més, Cortés li va lliurar al Rei Felip VI una samarreta de l'Acadèmia. “Felip VI em va transmetre que sentia orgullós i feliç de conèixer el projecte posant en valor la nostra manera de treballar.”

Projectes de futur

Cortés no es vol aturar aquí, i ja està treballant de valent per continuar desenvolupant projectes esportius en el món del futbol. Un d’aquest és l’AFAF. Una Acadèmia de Formació orientada al procés d'Aprenentatge del Futbol, ​​creada en 2021, l'objectiu del qual és oferir activitats de formació per a augmentar el nivell de coneixement dels entrenadors de futbol a Angola.

Trabajo coordinativo y de mejora de la tecnica individual

WhatsApp Image 2024 01 24 at 11.25.53

L'oferta formativa és variada, abordant, d'una banda, les diferents àrees d'interès del mercat futbolístic (formació i futbol professional, docència i àrees específiques del sector futbolístic) i, d'altra banda, els interessos dels estudiants. “Actualment, comptem amb un catàleg de quinze cursos desenvolupats”, afegeix el baixllobregatí. Més de 350 alumnes ja han participat en les jornades de formació organitzades en l'Acadèmia de Futebol d'Angola, “demostrant el seu grau de satisfacció en les seves publicacions en les xarxes socials i en els testimoniatges gravats al final de la formació.”

WhatsApp Image 2024 01 31 at 12.10.25

WhatsApp Image 2024 01 31 at 12.10.36

WhatsApp Image 2024 01 31 at 12.10.35

D’altra banda, el juliol del 2023 es va iniciar el projecte LaLigacamps i quaranta alumnes de les escolinhas van participar en els campus d'estiu organitzats a Madrid per la Lliga. “També volem impulsar el futbol femení en el país juntament amb l'ambaixada d’Espanya, La Lliga i Foot Talents Academy creant estratègies de formació per a ajudar al procés formatiu de les entrenadores i jugadores d'Angola” i afegeix que el seu desig és “desenvolupar el primer curs de postgrau de futbol a Angola, a més d’impartir el curs d'iniciació al futbol orientat a la formació de dones entrenadores de BCNwinMethod en col·laboració amb el Rotary Club International, el Ministeri d'Assumptes Exteriors i La Lliga a Oaxaca (Mèxic)” i sense oblidar la possibilitat de donar a conèixer “el projecte i poder signar acords de col·laboració amb clubs d'Europa.”

Marçal Fontanals / Fotos: TC

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix