Sant Vicenç dels Horts torna a ser la capital mundial de la pastisseria

Imprimeix

La catalana Martina Puigvert, el francès Thibault Marchand, la veneçolana María Evans o l’australià Adriano Zumbo, són algunes de les estrelles de la setena edició

Reconeguts pastissers de projecció internacional, innovadors creadors de la xocolateria i les postres, nou talent en projecció, concurs d’escoles de pastisseria i premis als cinquanta millors establiments de tot Catalunya dibuixen el programa de la setena edició de la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts, que se celebra entre el 19 i el 21 de gener. Oberta al públic d’arreu, aquesta nova edició de la Mostra confirma Sant Vicenç dels Horts com la capital mundial de la pastisseria.

Captura de pantalla 2024 01 16 a las 21.02.49

Captura de pantalla 2024 01 16 a las 21.03.47

Captura de pantalla 2024 01 16 a las 21.04.59

El dissabte 20 de gener inaugurarà l’esdeveniment el xef Jordi Roca, d’El Celler de Can Roca i millor Pastry Chef per The Best Chef Awards, entre molts altres reconeixements.

jordi roca

Ahir es va presentar la Mostra Internacional de Pastisseria al CCC Virgínia Amposta, una de les activitats destacades de la 40a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica de Sant Vicenç dels Horts.

05 WhatsApp Image 2024 01 16 at 10.30.59 1 scaled

00 WhatsApp Image 2024 01 16 at 10.40.03 scaled

Durant la seva intervenció, l’alcalde Miguel Comino va dir que el que fa única la Mostra “és que els millors pastissers del món venen a la ciutat i mostren els seus coneixements a la ciutadania. Fan classe per a la gent”. A més, va indicar que Sant Vicenç dels Horts “és un municipi humil, amb moltes ganes de tirar endavant projectes i això es demostra amb l’organització de la Mostra. Penso que la gent important d’aquest sector s’ho creu perquè saben que aquí s’està fent bé les coses, i per això cada vegada és més important”. No va voler oblidar-se de la 40a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica dient que “és un treball de temps i esforç de molta gent. Un aparador a totes les activitats en diferents àmbits que es fan a la nostra ciutat”. Finalment, va convidar tothom a venir al municipi “i gaudir d’uns dies plens d’activitats. A més, som un poble molt ben comunicat a través dels Ferrocarrils i d’autobusos. També hem habilitat espais per aparcar el cotxe.”

comino

D’altra banda, el regidor de Promoció Econòmica, Xavi Gómez, va destacar que la Mostra “ha aconseguit consolidar-se internacionalment i ens hem convertit en la capital de la pastisseria al món. I és que per la nostra ciutat ja han passat més de setanta pastissers de talla mundial. A més, els premis Fava de Cacau ens permet ser un punt de referència a nivell català on el gremi avala i reconeix els guardons que es concedeixen. D’altra banda, el concurs d’escoles permet als estudiants relacionar-se amb els pastissers i ser un centre educatiu per a tots ells”. Preguntat sobre l’impacte econòmic que té per a la ciutat, Gómez va indicar que “per cada euro que gastem en rebem quatre. Estem molt contents i treballem perquè això s’incrementi.”

gomez

Mentrestant, l’abrerenc Josep Sucarrats, director d’Arrels, va posar en valor que Sant Vicenç ha sabut “cuidar i protegir aquest projecte gastronòmic mantenint-lo durant set anys” i va destacar la seva “voluntat de ser transversal explorant tots els territoris del nostre país i la manera d’entendre la pastisseria a cada zona. Això fa que la ciutat pugui aplegar pastissers molt interessants. Penso que Sant Vicenç dels Horts a donar veu al gremi”. També va parlar de la nova web: “És un pas important perquè disposar d’una plataforma com aquesta donarà més popularitat a la Mostra.”

Sucrrats

Una de les novetats de l’edició d’enguany és l’estrena del web de Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts

Participació de luxe

L’australià Adriano Zumbo recorrerà mig món per ser a la setena edició de la Mostra Internacional de Pastisseria. És la gran atracció –tot i que no l’única– d’un cartell heterogeni i plural, que ha aconseguit trobar l’equilibri entre pastissers amb galons, joves creadors i investigadors de les noves tendències del sector. Zumbo és una figura del món de la pastisseria, que desperta passions i admiracions, especialment al seu país, Austràlia, i als Estats Units. La seva participació en diversos documentals i sèries televisives (MasterChef, Netflix i les cadenes Channel 7 i SBS) l’han convertit en un dels rostres internacionals de la pastisseria, però també en una referència professional pels seus establiments i un model d’inspiració per a joves aprenents.

adriano zumboA més de Zumbo, el programa té altres noms de projecció mundial. És el cas de Jordi Roca, una de les tres ànimes d’El Celler de Can Roca i guanyador aquest any passat, per segona vegada, del millor Pastry Chef per The Best Chef Awards, entre molts altres reconeixements. Roca protagonitzarà la inauguració de la Mostra, dissabte a les 11h.

martina puigvert

thibault marchand

Una altra figura catalana de reconeixement internacional que participa en la Mostra és Martina Puigvert, cap de cuina del prestigiós restaurant Les Cols (Olot), amb dues estrelles Michelin, que ha estat escollida com la millor cuinera jove a la Guia Michelin. El francès Thibault Marchand –amb carrera a París, Londres i Miami– és un altre reclam internacional del festival, igual que la veneçolana formada a Madrid María Evans, creadora d’una marca pròpia al seu país, amb escola de pastisseria inclosa.

maria evans

lluc dalmau

Les múltiples facetes i variants de la pastisseria també estan recollides en un programa plural i ambiciós alhora. És el cas de Lluc Dalmau –abanderat de la pastisseria nutritiva i amb projecte propi–, de la innovadora Paula Domènech –que explora terrenys com la ciència i el territori associats a la pastisseria– o la investigadora Íngrid Serra –que lidera diferents projectes d’investigació en el món del dolç–. La biscaïna Cristina García també serà a Sant Vicenç dels Horts amb una demostració de la seva aposta creuada pel dolç i el salat.

El programa de la Mostra també presenta talent jove en projecció, que ja es distingeix per les seves aportacions i sòlid camí, com Pol Marginedas o Roger Muñoz.

Totes les demostracions i degustacions dels mestres pastissers es faran dissabte i diumenge, matí i tarda, a la carpa de la Mostra Internacional de Pastisseria, instal·lada a la plaça de la Vila de Sant Vicenç dels Horts. Totes les sessions són amb entrada lliure i obertes al públic. El festival també té altres espais, com l’estand institucional de l’Ajuntament, on es faran les demostracions de figures de sucre de la mà de la dissenyadora de pastissos portuguesa Carla Rodrigues.

Els premis

La Mostra serà l’escenari dels principals premis i distincions a establiments de tot el país. Els Guardons Fava de Cacau–Sant Vicenç dels Horts premiaran les cinquanta millors pastisseries de Catalunya, agrupades per set àrees diferents. Els guardons també lliuraran la Fava d’Or en tres categories: a la pastisseria més innovadora, a la de més valor històric i al producte singular. La gala de lliurament dels premis serà dissabte 21 a les 21.30h, a la carpa de la Mostra.

Captura de pantalla 2024 01 16 a las 21.00.22

Captura de pantalla 2024 01 16 a las 21.04.44

Concurs d’escoles

Enguany la Mostra celebrarà al segona edició del concurs d’escoles de pastisseria de Catalunya, que enguany té participants de quatre centres: la Fundació Joviat (Manresa), Institut Dertosa (Tortosa), Institut Martí Dot (Sant Feliu de Llobregat) i l’INS Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona. Les sessions es faran a la carpa de la Mostra, a la plaça de la Vila, divendres 19.

Captura de pantalla 2023 01 23 a les 11.59.10 1068x840

EL PROGRAMA MOSTRA PASTISSERIA (clica aquí)

Altres activitats

D’altra banda, L’Espai tast és un nou espai de la Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica de Sant Vicenç dels Horts, on seran presents els millors sommeliers d’àmbit nacional que posaran a l’abast del públic les millors experiències gastronòmiques, al carrer del Comerç. Cal inscriure’s per participar en l’activitat.

Aula de cuina ull de peix

A més, torna a la Mostra l’Espai Josep Lladonosa de divulgació de la cuina tradicional catalana (cal inscriure’s):

EL PROGRAMA MOSTRA COMERCIAL (clica aquí)

Redacció / Fotos: Aj. Sant Vicenç dels Horts-LPdB-Arxiu