Una placa recorda els consellers de Viladecans durant la Segona República

El distintiu commemoratiu es troba al mur de la plaça d’Europa i va ser  descobert ahir diumenge, 14 d’abril, aniversari de la proclamació de la República que es va desenvolupar entre els anys 1931 i 1939

L’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, va descobrir una placa en memòria dels consellers (regidors) municipals de la Segona República (1931-1939) al mur que delimita la plaça d’Europa amb l’avinguda de la Generalitat. El distintiu consta dels noms de tots els consellers municipals de l’època, i també incorpora un codi QR amb més informació sobre ells i sobre la proclamació de la República a Viladecans el 14 d’abril del 1931. L’acte va ser copresidit per la tinenta d’alcalde de Patrimoni Cultural, Encarna García, i es va emmarcar en la celebració de l’aniversari de la proclamació de la Segona República, el 14 d’abril, i com a un acte del programa municipal de Memòria Democràtica.

placa viladecans 2

Els assistents, molts d’ells familiars dels consellers homenatjats, van gaudir de les actuacions musicals de les corals locals La Lira i Som i Serem, acompanyades per un quartet. Van interpretar l'”Himne de Riego", "Pirineu", "El cant dels ocells", "Sant Martí de Canigó" i "El Cant del Poble".

En la seva intervenció, Carles Ruiz va destacar que, amb aquest Memorial, es fa un reconeixement doble: "El compromís d'aquelles persones que es van dedicar en un moment molt difícil a tirar endavant el municipi i resoldre els problemes, i també la seva forma de governar, pensant en el bé comú". Per la seva part, Encarna García, va recordar que la placa inaugurada se suma a la resta d'homenatges instal·lats a la ciutat en referència a la Memòria Històrica, com a la masia de Can Sellarès –pels morts als bombardejos del 1939 a Viladecans– i al Cementiri Municipal –per les víctimes locals de la Guerra Civil–.

La regidora va recordar que els pocs anys que van des de l'abril del 1931 al juliol del 1936, l'ajuntament republicà de Viladecans va engegar tota una sèrie de projectes socials i educatius que, interromputs per la Guerra Civil, quedarien aparcats durant molts anys: "En aquests comptats anys de la República, l'Ajuntament va projectar equipaments i infraestructures amb impacte per a la població: com el projecte de construcció d'un mercat municipal; d'una escola bressol per a infants; d'una escola i biblioteca per a les Escoles Graduades; el camí per connectar el nucli de la població amb la platja i un projecte de passeig marítim. Alguns d’aquests plans han trigat dècades a materialitzar-se o encara no s’han fet", va explicar Encarna García.

Redacció / Fotos: Aj. Viladecans

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
208

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix