L’ACM reclama des de Molins de Rei un millor finançament pels ajuntaments

L’Assemblea Catalana de Municipis va aplegar un centenar de representants de l’ens locals associats a l’entitat

El Foment Cultural de Molins de Rei va acollir el passat divendres 7 d’octubre la XXV Assemblea Catalana de Municipis, que va permetre enfortir i defensar els interessos del món local, d’una manera independent i aportant els valors de la proximitat a la societat.

acm 2

Durant l’acte, que va comptar amb un centenar de representants de l’ens locals associats a l’entitat, es va rendir comptes sobre el desplegament d’accions i serveis destinats als ens locals, i es va reclamar un millor finançament per garantir uns serveis públics de qualitat. Es reclamen mesures concretes com incrementar les transferències que reben els ajuntaments de la participació en els tributs i ingressos de l’Estat, que l’IVA reduït del 5% a l’energia s’apliqui a tots els punts de subministrament de titularitat de l’administració local i que l’execució de Fons Europeus arribi a tots els ciutadans visquin on visquin.

acm 5

En aquest sentit, posa sobre la taula cinc grans eixos d’actuació perquè els governs locals tinguin capacitat d’acció. D’una banda, enfortir les competències dels ens locals a través d’una nova Llei de Governs i Finances Locals de Catalunya que concreti un nou marc jurídic amb les competències i els recursos perquè els ajuntaments i els consells comarcals puguin afrontar els nous reptes. D’una altra, dotant els governs locals del finançament adequat, cosa que la reforma de l’impost de plusvàlua, la crisi energètica i l’anunciat augment de sous dels funcionaris repercutiran directament en els ens locals. Cal un replantejament estructural del finançament de les administracions públiques, a tots els nivells, que doni resposta als dèficits que acumula l’àmbit local diu la proposta, que afegeix la necessitat imminent d’incrementar les transferències a través de la participació en els tributs i els ingressos de l’Estat.  També es reclama vetllar per l’equitat territorial en l’accés i el repartiment de recursos, tenint en compte que tres quartes parts dels ajuntaments catalans tenen menys de 2.000 habitants i que han de garantir els mateixos serveis que poblacions més grans i amb més recursos. El document, aprovat en l’Assemblea de l’ACM, també preveu dignificar la tasca de l’electe local a través del primer Estatut de l’Electe local de Catalunya per donar suport i reconeixement i recursos als més de 9.000 electes locals. Finalment, la proposta de resolució reivindica també el paper rellevant del municipalisme català en la transformació del país i en sintonia amb la resta d’institucions catalanes en plena corresponsabilitat.

acm 3

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, va dir en la cloenda que amb els pressupostos generals de l'Estat (PGA) l'Estat cada any "ens fa el mateix farol". Giró ha assegurat que l'Estat "sempre juga la mateixa partida" i que "ens ensenya un pòquer i ens dona una doble parella". De fet, va assegurar que el seu "grau d'esperança que es compleixi és bastant petit", ja que "no s'acaba executant mai allò qu s'anuncia". A més va recordar que les inversions territoritzables anunciades són la meitat del total i que de la resta, amb dotacions previstes per a Defensa, Interior, Ciència i Digitalització, no es concreta on s'aplicaran.

acm 4

En la inauguració, l’alcalde de Molins de Rei i vicepresident de l ‘ACM, Xavier Paz, també va destacar que “el municipalisme se l’ha de tenir en compte per tots els reptes que té en el futur, com són sostenibilitat, cultura, educació, sanitat… però no necessita aliats” i va afegir que “només des del treball conjunt, creant aliances entre les institucions, podrem satisfer les necessitats de la ciutadania i assolir els objectius vells i nous que tenim.”

Redacció / Fotos: ACM-Aj. Molins de Rei

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Sant Boi 2024 tindrà lloc del 17 al 20 de maig al municipi baixllobregatí

La Festa Major de Sant Boi 2024 escalfa els motors

El pregó anirà a càrrec de la il·lustradora santboiana Raquel Gu, mentre que en l'apartat de la cultura popular destaca la presentació d'un nou…
552

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix