El PSC-Baix exigeix recuperar les urgències dels ambulatoris i hospitals

Segons els socialistes, l’epidèmia de grip està posant al límit els hospitals de la comarca

El primer secretari del PSC del Baix Llobregat, Antoni Poveda, ha demant aquest matí que la Generalitat recuperi els serveis d’urgències dels ambulatoris. “La Generalitat de Catalunya hauria de prendre mesures per donar una resposta assistencial que eviti el col·lapse de les urgències mèdiques i afronti la saturació que aquests dies s’estan vivint als serveis d’urgències del sistema sanitari públic de salut”, ha explicat.

En aquest sentit, reclama que des de la Conselleria de Salut es “recuperin els horaris d’atenció ampliats i els serveis d’urgència de 24 hores que es prestaven en els centres d’atenció primària abans de les retallades en sanitat que ha fet el Govern de Catalunya, així com també es torni a posar en servei les unitats tancades als centres hospitalaris, com és el cas de la unitat 8 de l’Hospital de Bellvitge i la unitat tancada a l’Hospital General de l’Hospitalet, i s’ampliï el numero de llits de l’Hospital de Sant Boi, amb l’objectiu de drenar els serveis d’urgència dels hospitals com és el cas de Bellvitge. En el cas de Bellvitge, ja fa anys hi ha una zona de quiròfans tancada per obres que s’estan fent eternes”.

Retallades

El 2011, en ple procés de retallades, el Govern de Catalunya va tancar els serveis d’atenció nocturna de molts ambulatoris de la comarca (Esparreguera, Esplugues, Gavà, Martorell, Molins, Olesa, Pallejà, Papiol, Sant Boi, Sant Joan Despí, Sant Feliu, Sant Vicenç dels Horts, Vallirana i Viladecans) arran d’un pla d’ordenació del Departament de Salut dels serveis d’atenció urgent d’aquests centres d’atenció primària. Segons el PSC-Baix Llobregat, només mantenen servei d’urgències (i està col·lapsat) a Sant Just Desvern, Sant Andreu de la Barca, Martorell, Cornellà i Castelldefels.

Aquests dies, els treballadors de diferents hospitals de la comarca estan denunciant la situació de col·lapse que es viu a diferents centres: a l’Hospital de Viladecans s’han incrementat un 20% els casos d’urgències els primers dies de l’any; al de Martorell dimecres passat la situació de col·lapse va arribar al límit amb 20 pacients pendents d’ingrés; al Moisès Broggi de Sant Joan Despí són molts els pacients que esperen a passadissos i boxes davant la situació de massificació i de manca d’espai, per posar tres exemples. Poveda denuncia “la pèssima política de gestió de personal que ha fet la conselleria amb manca d’estabilitat laboral, que ha motivat una precarietat que ha significat que un treballador tingui centenars de contractes en aquests anys. Hi ha casos de treballadors que signen contracte laboral cada setmana. Això és el que de veritat obliga a marxar els professionals i a que el sistema públic tingui dificultats per trobar professionals disponibles.”

Aquest any, la grip s’ha avançat gairebé un mes i, hores d’ara, ja es sobrepassa el nivell epidèmic, cosa que ha fet augmentar de manera notòria l’assistència a les urgències hospitalàries. L’alternativa als hospitals són els centres d’urgència ambulatòria (CUAP) on, al Baix Llobregat –amb una població de més de 800.000 habitants–, només funcionen cinc centres oberts les 24 hores (Castelldefels, Cornellà, El Prat, Sant Andreu de la Barca i Sant Vicenç dels Horts). Poveda considera que “amb l’arribada de l’hivern, el Govern ha fallat per manca de previsió. Això se suma a les conseqüències de les retallades en sanitat que ha fet aquest Govern, que provoquen un deteriorament en la qualitat de la sanitat pública i en els serveis d’urgència. Perquè quan parlem de sanitat estem parlant de la vida de les persones.”

Poveda ha criticat el fet que “el conseller de Salut, Antoni Comín, aquests dies va presentant plans de reestructuració del sistema sanitari que encara retallen més l’atenció als pacients.”

Redacció / Foto: PSC

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
178

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix