Cornellà en Comú qualifica l’Acord Social de “buit” i mancat de “consens”

El principal grup polític de l’oposició presentarà  les seves cinquanta propostes en una campanya informativa i organitzarà dos actes oberts a la ciutadania

Prop de quaranta entitats de la ciutat, empreses i associacions comercials i empresarials, sindicats i partits polítics van sigar a finals de setembre el nou Acord Social per al període 2016-2017 a proposta de l'Ajuntament de Cornellà. Entre els punts importants de l’acord està la implantació d’un salari minim local, un pla estratègic per al comerç o la lluita contra els desnonaments.

No han trigat gaire a sortir les veus crítiques de com s’ha realitzat aquest acord. Entre les quals està el principal partit de l’oposició, Cornellà en Comú-Crida per Cornellà. “No tenim constància que hi hagi hagut cap reunió o espai de debat o de treball amb les entitats, amb ciutadania i amb tots els partits. L’equip de govern es va limitar a comunicar que les propostes s’havien de fer via correu electrònic que només permet fer un filtratge i oferir visió unilateral dels que gestionen actualment la ciutat. Per a nosaltres era molt important que tothom pogués participar perquè el pla era a quatre anys vista i marcava molt l’acció de govern. Això no s’ha fet, ja que no hi hagut un interés a fer una crida general”, explica Vidal Aragonés, portaveu de Cornellà en Comú-Crida per Cornellà.

Així, el nou Acord Social 2016-2017 s’ha fet, segons l’oposició, sense consens i sense la majoria de les entitats i grups polítics de la ciutat. “No critiquem les entitats que han signat l’acord, però la manera i la forma de fer-ho no ha estat l’adequada. De fet el text que ens va arribar al mes de maig -esborrany- és el mateix que s’ha signat al setembre. Això vol dir que no hi ha hagut cap debat previ abans de la signatura”, afegeix Aragonés. “Hi ha moltes entitats que no han signat i altres que no han estat convidades. Sembla que hi ha hagut una selecció prèvia. Fins i tot tres sindicats han quedat fora sense poder participar. En definitiva no hi ha hagut un procés participatiu i de debat previ”.

Sense anàlisi socioeconòmic

Dos dels punts importants de l’Acord Social és el Salari Mínim Interprofessional de 1.071 euros i un pla estratègic per al comerç. En la segona proposta, Vidal Aragonés és clar a l’hora criticar la postura de l’equip de govern: “Com poden parlar de protegir el petit comerç si no fa gaire es va inaugurar un Lidl, i en un futur proper es farà un Marcadona a la plaça Catalunya amb una requalificació del terreny. Sense contar les tres grans superficies com el Corte Inglés, l’Splau o l’Eroski que fan de Cornellà una de les ciutats amb més grans superfícies comercials de l’entorn”. A més, Aragonés qualifica de fals la proposta de Salari Mínim Interprofessional, ja que encara “no és una realitat perquè estan a l’espera d’un organisme administratiu que no està per la labor. No tenim cap constància que la proposta tiri endavant”. A més Cornellà en Comú critica els actuals Plans d’Ocupació: “Són de nou mesos que impossibilita a la persona que acaba el contracte laboral a disposar de prestació d’atur. Estem, a més, en contra de contractar professors i professores cobrant per sota del conveni col·lectiu d’ensenyament. En definitiva, en crea uns Plans d’Ocupació per generar dinàmiques de precarietat laboral”, diu Aragonés.

Des de Cornellà en Comú qualifiquen les propostes de massa genèriques, ja que no s’hi concreta gairebé res. Cada proposta, segons l’oposició, “amb prou feines arriba a les dues o tres línies que podrien fer un bon grapat d’accions concretes, amb finalitats i orientacions ben diferents. No es diu qui, com ni quan ho farà ni amb quins recursos. A més consideren que no hi ha hagut una preocupació de fer una avaluació seriosa de l’Acord Social 2’12-2016”. A més, Cornellà en Comú afirma que bona part de les propostes no s’han dut a terme i d’altres ha estat insuficient o directament no han reeixit, fet que ens fa desconfiar de la utilitat real del nou acord. Segons l’oposició, en el nou acord es repeteix la mateixa proposta de seguiment, cosa que equival a no establir cap mecanisme efectiu d’avaluació per poder-lo adaptar i millorar segons la realitat de cada moment.

Cinquanta propostes

Cornellà en Comú-Crida per Cornellà ja ha avançat que no es quedarà sense fer res. Està treballant de valent per presentar a les entitats i ciutadania, a través d’una campanya informativa i dos actes programats, una proposta del que hauria de ser un Acord Social de cinquanta punts que es divideixen en set blocs: Habitatge i medi ambient; Agricultura, alimentació i Educació; Veinatge, participació i convivència; Petit comerç i indústria local; Cultura; Serveis Públics i Feina i Participació activa en el Pla de rescat. “Volem un Acord Social real que serveixi per apaivagar el patiment de la ciutadania en una situació de crisi econòmica”, afirma el regidor Àngel Camacho.

El primer acte se celebrarà el proper 3 de novembre a la Centre Cultural Joan N. García Nieto on participarà el Secretari General de Podem Catalunya, Albano Dante.

Redacció / Foto: Aj. Cornellà de Llobregat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Milers de baixllobregatins i baixllobregatines estan convocats a les urnes

El Baix Llobregat decideix el futur de Catalunya

Avui se celebren les eleccions al Parlament amb setze candidatures diferents
119

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix