Milers de persones es manifesten contra l’ampliació de l’aeroport del Prat

Sota el lema 'Ampliacions No. Menys avions i més vida', la manifestació va ser secundada per centenars de col·lectius de tot Catalunya

Milers de persones -90.000 segons els organitzadors i 10.000 segons la Guàrdia Urbana- van participar ahir diumenge en la manifestació contra l'ampliació de l'Aeroport de Barcelona-El Prat convocada per entitats ecologistes i agràries per reclamar la paralització indefinida del projecte. Sota el lema 'Ampliacions No. Menys avions i més vida', la manifestació va ser secundada per centenars de col·lectius de tot Catalunya i va omplir el carrer Tarragona de Barcelona entre la plaça dels Països Catalans i la d'Espanya.

242218988 1204268890077509 4211465017497899887 n

La convocatòria va comptar amb la participació de representants polítics d'ERC, En Comú Podem o la CUP, encara que finalment no hi ha acudit cap conseller republicà ni l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Més enllà de protestar contra l'ampliació del Prat, durant la manifestació i els parlaments es va reclamar la paralització d'altres iniciatives com els Jocs Olímpics d'Hivern als Pirineus, les ampliacions dels aeroports de Palma o Madrid o projectes urbanístics.

242273201 1204268803410851 1099643991608213729 n

Columnes procedents de diferents barris de Barcelona i ciutats properes van nodrir els tres blocs de la manifestació, amb reivindicacions temàtiques reclamant 'Justícia Climàtica', 'Vides Dignes' i 'Defensa del Territori'. La columna més nombrosa va ser la procedent del Prat de Llobregat, que va arribar caminant des del municipi que acull l'aeroport i ha estat encapçalada per tractors d'Unió de Pagesos.

E qCbU5WQAccJ5z

E pp2mpXMAAmSdb

Durant els parlaments, la filòsofa Marina Garcés va carregar contra el tacticisme dels partits polítics i va remarcar: “Ens feu vergonya. Gràcies, polítics, per no haver vingut a la manifestació, feu la vostra feina i deixeu que les lluites siguin dels qui se les creuen”. Garcés va defensar els “avions per anar lluny a conèixer, estudiar, acompanyar persones estimades, cooperar i perquè puguin arribar aquells que necessiten refugi i mirar”, però va sostenir que l'ampliació de l'aeroport comportaria “més fronteres, més turisme massiu, més control i més treballs precaris”. “Diuen que és un conflicte entre models. No, és molt més senzill, és una guerra entre classes socials i els seus interessos”, va subratllar Garcés, que va afeger per acabar: “Avui, des de tota la geografia, diem no a l'ampliació de l'aeroport perquè diem prou a la destrucció de la vida.”

E pKwpOXEAImMhN

Durant l'acte també hi ha hagut intervencions de membres d'entitats com Unió de Pagesos, Zeroport, Ni un Pam de Terra, SOS Baix Llobregat, SOS Costa Brava, Xarxa per a la Justícia Climàtica i l'Assemblea de Barris per al Decreixement Turístic, així com actuacions musicals, com la de Macaco, que ha servit per clausurar la manifestació.

'Salvem el Delta del Llobregat', 'No a l'ampliació', 'Volar menys per evitar el col·lapse', 'Maurici Lucena, l'aeroport a casa teva', 'Menys avions i més carxofes' o 'El capitalisme és insostenible' va ser alguns dels lemes i càntics de la protesta, que es va desenvolupar en un ambient festiu i familiar.

En el plànol de la política institucional, a pesar que durant els últims dies es va especular sobre la possible participació de consellers d'ERC en la manifestació, finalment els republicans van assistit a la protesta amb una delegació encapçalada pels exconsellers Raül Romeva i c. Romeva va denunciar la “imposició” i el “xantatge inaceptable” de l'Estat amb una ampliació “anacrònica” de l'aeroport del Prat de Barcelona, una proposta que s'ha fet a més sense diàleg. Enfront d'aquest projecte, va recalcar que ERC aposta per un model “sostenible i acordat amb el territori” i va defensar que, malgrat l'absència de consellers, els republicans van assistir amb una “representació del màxim nivell.”

E pmmzQXEAEmPJ9

Des dels Comuns, la presidenta del grup d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va demanar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que “no negociï per darrere” amb l'Executiu central l'ampliació de l'Aeroport del Prat, per l'impacte mediambiental que comporta l'obra, i ha acusat ERC de “voler estar en missa i repicant”. “No es pot ser tot. O s'està del costat del negacionisme climàtic o s'està al costat de la ciutadania”, va subratllar.

E pp2mlWEAMJIGB

Per la seva banda, l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler (Comuns), va expressar el seu rebuig a “inversions especulatives que no porten enlloc” i va cridar a mantenir la lluita per un model econòmic i social més sostenible. Tot i que el govern central ha decidit paralitzar el projecte d'ampliació de l'aeroport per la falta de suport de la Generalitat, Mijoler va dir que “no es pot menysprear” cap dels dos governs i la possibilitat que arribin a un “acord clandestí, tancat en un despatx o en un hotel”, que comprometi el futur del Delta del Llobregat. L'alcalde va defensar que aquest espai natural és de vital importància per a la fauna i per al sistema hídric i va advertir que destruir La Ricarda “suposa destruir tot el Delta, el pulmó de l'àrea metropolitana. Hem de mantenir la lluita per un futur més sostenible.”

En el cas de la CUP, la diputada Eulàlia Reguant va alertar que, malgrat que el projecte d'ampliació “sembli que s'ha aparcat”, no és clar que no es recuperarà. “Fins que no quedi clar que no hi haurà ampliació, cal continuar mobilitzades”, va dir Reguant, que va rebutjar aquest i qualsevol projecte per engrandir l'aeroport del Prat “que vagi en contra de la vida, la salut i el clima.”

Redacció / Fotos: Aj. Prat-Ni un pam de Terra-Particulars

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Sant Boi 2024 tindrà lloc del 17 al 20 de maig al municipi baixllobregatí

La Festa Major de Sant Boi 2024 escalfa els motors

El pregó anirà a càrrec de la il·lustradora santboiana Raquel Gu, mentre que en l'apartat de la cultura popular destaca la presentació d'un nou…
488

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix