La pagesia, pendent dels efectes de les glaçades a les carxofes

Es confia que la davallada de temperatures es concentrarà en poc temps i perjudicarà una part reduïda de la collita

La Cooperativa Agrícola del Prat de Llobregat viu amb “incertesa total” l’onada de fred que aquesta setmana ha entrat a Catalunya, especialment pel que fa a la carxofa, que ara és en plena temporada. Segons informa l’ACN, el president de l’entitat, Joan Ribas, ha explicat que fins ara han superat amb èxit el fred perquè les temperatures no han baixat dels zero graus, però preveu que la propera matinada serà quan els termòmetres tocaran fons. Serà aleshores quan arribaran les “glaçades negres”. Si es confirmen les previsions i el fred cau per sota dels zero graus, una part de les carxofes es gelaran per dins i moriran. Ribas ha apuntat que les més perjudicades seran aquelles de segones i terceres collites, si bé confia que la glaçada només durarà un dia, de manera que la planta aviat es recuperarà i serà a temps de brotar de nou, per donar fruits a la recta final de la temporada.

carxofa

Dos cicles

Joan Ribas ha recordat a l’ACN que la temporada de la carxofa s’allarga des de finals d’octubre fins la primavera. Durant aquests mesos, la majoria de conreus fan dos cicles complerts, i habitualment és durant el mes de gener quan la planta viu un moment d’impàs entre els dos cicles.

El fet que sigui just ara quan s’espera la “glaçada negra”, ha indicat Ribas, significa que les plantes de segons i tercers fruits quedaran malmeses “perquè tenen el mànec més prim”. Així, els fruits que ara morin hauran de brotar de nou. Amb tot, Joan Ribas ha matisat que el lent allargament d’hores de sol que comença a haver-hi juga a favor dels conreus. Malgrat ara alguns fruits corrin el risc de morir per la glaçada, el cicle de llum que s’apropa d’ara endavant beneficia que les carxoferes es recuperin de forma més ràpida i siguin a temps de produir de cara a la primavera.

La clau, ha assegurat, serà que el fred no es perllongui: “Si la glaçada passa de pressa, s’espatllarà una part de la collita però no serà preocupant. Si durés, sí que seria realment perillós”, ha conclòs.

D’altra banda, Joan Ribas també ha garantit que hi ha una bona part de la collita que està preparada per superar sense riscos la glaçada de la propera matinada. Es tracta d’aquelles carxoferes on encara no s’ha collit cap fruit, en les quals la carxofa és gran, amb un mànec “més gruixut i sa”. “Que siguin més fortes no vol dir que no els afecti la gelada, però serà en menys mesura”, ha puntualitzat Ribas.

carxofa 2

Bona temporada

Ribas ha assegurat també que aquesta temporada està sent “bona” pels productors del Baix Llobregat, amb un volum de productes homogeni al llarg de tots els mesos, la qual cosa permet estabilitzar també els preus. Fins ara, la climatologia els ha estat favorable, contrarestant la situació que s’ha vist a altres zones puntals de la producció de carxofes, com Múrcia i Benicarló. Segons ha senyalat Ribas, en aquestes regions les collites han quedat totalment malmeses per l’acumulació de pluges i fortes ventades, la qual cosa ha “beneficiat” els productors catalans, que han pogut ampliar el seu radi de venda.

Redacció / Fotos: Parc Agrari

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix