Castellví elimina l’ús del glifosat i altres herbicides al municipi

Imprimeix

La moció aprovada en el Ple insta també al consistori a adreçar-se als ajuntaments de la rodalia sol·licitant-los que prenguin mesures en la mateixa línia

El ple de l’Ajuntament de Castellví de Rosanes va aprovar una moció on s’aposta per eliminar l’ús del glifosat i d’altres herbicides “igualment tòxics” al municipi, i de contribuir a aquest objectiu a través de campanyes de conscienciació i difusió adreçades a la ciutadania. L’Ajuntament de Castellví, per la seva part, ja fa temps que va apostar per altres mètodes i fórmules més ecològics en el tractament de les herbes a la via pública, de manera que els dos primers compromisos expressats en la moció –els que s’adrecen a l’actuació municipal- ja s’estan complint actualment.

Iniciativa de Fem Poble-AM

La moció sobre l’ús del glifosat i altres herbicides al terme municipal de Castellví de Rosanes va ser presentada a iniciativa del grup municipal Fem Poble-AM. El seu portaveu, Joan Carles Ventura, va llegir en la sessió l’exposició de motius que els van dur a presentar aquest text. Entre altres raons, es va manifestar que “diferents estudis demostren que el glifosat i altres herbicides utilitzats tenen efectes perjudicials sobre la salut i el medi ambient”. El glifosat, segons que es va explicar, és un “herbicida total no selectiu que s’usa per matar males herbes i arbustos, s’infiltra al sòl, és molt soluble en l’aigua, i persistent al medi, contamina els aqüífers, és tòxic per a la fauna aquàtica, els animals domèstics i per al bestiar” i a més a més l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’ha qualificat com a “probablement cancerigen per als humans”. En la moció es fa esment també a la mort d’abelles arreu del món per l’ús d’herbicides i a la prevalença del “principi de prudència” en relació a l’ús d’aquests productes.

Sol·licituds i campanyes

La moció insta també l’Ajuntament de Castellví de Rosanes a adreçar-se als ajuntaments de la rodalia sol·licitant-los que prenguin mesures en la mateixa línia. Des del consistori castellvinenc també es faran campanyes de difusió i conscienciació adreçades als propietaris de jardins i horts privats, als professionals de l’agricultura i la jardinera, als propietaris forestals i a les associacions d’agricultors per informar-los sobre aquest tipus de productes i mirar d’evitar-ne l’ús al terme municipal.

En aquest sentit, el regidor Carles Pitart, del grup municipal de CiU, va manifestar “que estem al 150% d’acord amb aquesta mesura” i que l’Ajuntament “farà campanyes de difusió” per evitar l’ús del glifosat al terme de Castellví, però va lamentar que el consistori “no té la possibilitat de limitar l’ús a privats” ja que “no té competència per prohibir-lo a cap persona del municipi” mentre aquest producte estigui legalment autoritzat.

Durant la sessió, tant la portaveu de Junts per Castellví-CP, Victoria Castellanos, com el regidor no adscrit Pep Massana es van mostrar també a favor de les mesures incloses a la moció.

Redacció / Foto: Arxiu