Alerten de la precarietat i indefensió laboral dels estrangers al Baix

Imprimeix

El Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers de CCOO del Baix Llobregat va atendre 860 persones, realitzant 1.972 visites i plantejant 3.667 consultes

El Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) de CCOO del Baix Llobregat està consolidant una forta activitat any rere any. Els locals sindicals de Cornellà, El Prat, Martorell, Molins de Rei i Sant Feliu van presentar una intensa activitat, similar a la d’exercicis anteriors. En total es van atendre 860 persones, realitzant 1.972 visites i plantejant 3.667 consultes.

Durant l’any 2023 es van atendre persones de més de 100 nacionalitats: Colòmbia (16,6%), Perú (13,3%), Hondures (11,9%) i el Marroc (8,6%) van ser els orígens més habituals entre les persones ateses, amb una tendència a l’increment de les originàries de Llatinoamèrica. Les consultes són, majoritàriament, de dones treballadores (un 65%).

CITE BL 23

La memòria del CITE mostra, igual que als anys anteriors, un augment continuat de les persones sense autorització administrativa per residir i treballar a l’Estat espanyol, que s’apuja sensiblement del 65,3% de 2022 al 74,3% de l’any passat. De nou es constata l’existència d’una important bossa de persones que no han pogut regularitzar la seva situació (més de 150.000 persones a tota Catalunya, segons s’estima), per les dificultats que genera un mercat de treball que exigeix, com a mínim, un contracte d’un any a jornada completa.

immigrants treballant 220118

Per tipologia de consultes, es destaca que un 20,4% han estat sobre arrelament social, un 11,8% sobre autoritzacions administratives i un 10,9% sobre autorització de treball i residència.

El principal sector d’ocupació de les persones estrangeres és el treball de la llar, que arriba al 40,8% de les persones que treballen (86% són dones). També és el primer sector pel que fa a treball irregular, arribant a un 73% del total, i creixent respecte l’any anterior. La tipologia perfil d’una dona llatinoamericana, sense autorització administrativa, que treballa de manera irregular en el sector del treball de la llar de persona que s’apropa a CCOO es manté com a exercicis anteriors.

guants neteja bany treballadores de la llar 768x432

CCOO denuncia la situació precària, que suma la precarietat i la invisibilitat que pateix el sector a la situació d’irregularitat administrativa de moltes treballadores. El sindicat reitera la demanda als Governs de l’Estat i de la Generalitat per desenvolupar d’una manera decidida el Conveni 189 de l’OIT (ja ratificat) sobre treballadores i treballadors domèstics, per equiparar les condicions laborals d’aquest col·lectiu amb la resta. CCOO considera que a Catalunya hi ha moltes persones amb la preparació acadèmica adequada, que tenen moltes dificultats per homologar les seves titulacions o que no compten amb autorització de residència i treball per no poder complir els requisits exigits per accedir a la regularitat administrativa. Aquesta formació i qualificació podrien ser molt útils a diversos sectors necessitats de mà d’obra. “Regularitzar-les significaria donar resposta a necessitats estructurals de la nostra societat, amb problemes demogràfics evidents. Es tracta d’una qüestió de drets humans, però també d’un tema que requereix un funcionament més lògic i inclusiu del món del treball”, diu el sindicat.

Redacció / Fotos: CCOO-Arxiu-LFD