La sequera podria afectar 1.500 pimes i 22.000 treballadors al Baix

Imprimeix

El director de l’Àrea d’Economia i Empresa de la patronal, Carles Mas, també va alertar des de Sant Feliu de Llobregat de l’impacte que pot tenir la reducció del consum de les famílies en el comerç local

La delegació de PIMEC Baix Llobregat-L'Hospitalet, a Sant Feliu de Llobregat, va acollir una jornada patronal on es va analitzar la situació econòmica de l’economia catalana, de la comarca del Baix Llobregat i de les perspectives econòmiques del 2024. Va participar Carles Mas, director de l’Àrea d’Economia i Empresa de PIMEC, així com el president de la patronal al territori, Joan Soler.

Perspectives Baix Llobregat 1

Durant la jornada es va analitzar la situació econòmica del Baix Llobregat. En relació amb la sequera, Carles Mas va apuntar que, de la mateixa manera que succeeix a altres territoris catalans, “la crisi hídrica és un element que restarà creixement econòmic de la comarca en el cas de mantenir-se la fase d’emergència els propers mesos”. En aquest sentit, Mas va concretar que al Baix Llobregat es podrien veure afectades per la sequera 1.500 pimes i més de 22.000 persones treballadores. El director de l’Àrea d’Economia i Empresa de PIMEC també ha explicat quines són les especificitats en el cas del municipi d’Hospitalet de Llobregat. “La fortalesa del sector dels serveis a la localitat fa preveure unes millors perspectives econòmiques que les del conjunt de Catalunya”, va indicar Carles Mas, que també va alertar de l’impacte que pot tenir la reducció del consum de les famílies en el comerç local.

A més, des de PIMEC Baix Llobregat-L’Hospitalet es va analitzar l’ocupació de la comarca i un dels aspectes que beneficien la resiliència de l’economia de la comarca és “el pes equilibrat d’empreses cícliques i de consum defensiu”. Així mateix, Carles Mas va detallar que el 82,9% són empreses amb menys de 10 treballadors, que generen el 47% de l’ocupació i que les branques d’activitat predominants al Baix Llobregat són majoritàriament de l’economia tradicional.

Finalment, la patronal va alertar que els riscos que caldrà avaluar a nivell general de cara al 2024 seran el comportament del consum de les famílies, la durada del tipus d’interès actuals i el seu impacte en el consum i en la inversió, el sistema bancari dels Estats Units i els possibles canvis que poden donar-se en el context geopolític.

Diversificació

PIMEC Baix Llobregat-L’Hospitalet ha constatat que la diversificació del teixit empresarial de la comarca contribueix a mitigar els riscos davant dels possibles canvis en l’entorn econòmic. Ho ha fet durant una jornada en la qual ha analitzat les projeccions de l’economia per a aquest 2024 i les dades econòmiques des de la perspectiva territorial de la comarca.

El president de PIMEC Baix Llobregat-L’Hospitalet, Joan Soler, va recordar la importància d’analitzar periòdicament la situació econòmica catalana i, en concret, la del Baix Llobregat amb l’objectiu de “planificar, reorientar i executar l’estratègia a seguir des de les nostres empreses”. Soler també ha alertat sobre l’impacte de la sequera en l’economia del territori i ha manifestat que “ha de ser compatible la continuïtat de l’economia amb un ús sostenible de l’aigua.

D’altra banda, Carles Mas, va exposar els diversos escenaris de l’economia mundial que es poden donar enguany i com aquests incidiran en l’economia espanyola i catalana. Mas va explicar que l’escenari central de consens situa l’any 2024 com un any amb un creixement positiu i amb “un millor comportament a nivell estatal i català que a l’economia europea”. En aquest sentit, PIMEC “preveu un primer semestre de 2024 amb un creixement que manté la tendència del darrer trimestre del 2023”, va afegir Carles Mas, que també va concretar que els elements perquè pugui complir-se l’escenari de consens són “el ritme de baixada dels tipus d’interès, l’evolució de l’ocupació i el consum de les famílies, la millora en la inversió i l’evolució del conjunt de l’economia europea.”

Redacció / Fotos: PIMEC